pondělí 22.4.2024
Vsetín
Kladno
3:4
 pondělí 22.4.2024
Vsetín
Kladno
3:4
 čtvrtek 25.4.2024
Kladno
Vsetín
Zrušeno
 sobota 27.4.2024
Vsetín
Kladno
Zrušeno
 pondělí 29.4.2024
Kladno
Vsetín
Zrušeno
SPUSTIT VIDEO
Obrázek
A tým

30 let od vzniku ČR: Rytíři vstoupí do roku 2023 ve stylu devadesátek a s paní Poldi na prsou!

10. 12. 2022 od Lukáš Jůdl
Kladenští fanoušci dlouho volali po retro dresech z 90. let s paní Poldi na prsou. Ta vhodná příležitost je tady a Rytíři v nich vstoupí do nového roku 2023, kdy 3. ledna vyzvou na domácím ledě Plzeň a připomenou si tak 30 let od vzniku České republiky. Kladno opráší bílou sadu s modročerveným bleskem, ve které válel A-tým právě v roce 1993. V těchto dresech si zahrál i Jaromír Jágr, který ho s největší pravděpodobností oblékne znovu!

Až se 3. ledna 2023 otevřou brány ČEZ stadionu, ocitnete se 30 let zpátky. 

Bude se totiž připomínat vznik samostatné České republiky, který se datuje na 1. leden 1993. Tenkrát se kladenský klub jmenoval HC Poldi Kladno a hrál v nezapomenutelných dresech s nadčasovým prvkem blesku v modročervené barvě - alespoň tak tomu bylo na bílé sadě dresů, ve kterých Rytíři nastoupí proti Plzni.

Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Tomáš Vokoun, Martin Procházka, Pavel Patera nebo František Kaberle mladší. Ti všichni tehdy zmíněné dresy v letech 1989 až 1995 oblékali. A Jágr by měl znovu. "V těch dresech Kladno ještě nehrálo, přitom jsou hodně zajímavé. Já sám v nich vstoupil do profesionálního hokeje," vzpomíná Jágr, který by měl v lednu zase hrát extraligu.

Devadesátky jsou zpět...

Bouchly petardy a byl tu rok 1993.

Češi se do pátečního rána 1. ledna probudili poprvé jako občané České republiky, která se oddělila od Slovenska. 

Mezi prvními narozenými dětmi v nově vzniklém státě byl třeba Milan Doudera (1.1.1993), kladenský hokejový odchovanec.

Výjezdní doložky se mohly vyhodit do koše a začalo se cestovat, studovat a pracovat všude možně po světě, talentovaným hokejistům se otevřela cesta do NHL a do dalších zahraničních soutěží bez nutnosti emigrace.

V českých obchodech bylo podstatně dostupnější dříve nedostatkové zboží, zároveň jsou ale devadesátky také známé velkým nárůstem kriminality, zvýšeným počtem bezdomovců, Discolandem Sylvie, Jágrovým mulletem nebo rozmachem fastfoodů.

V českých rádiích zněly hity jako „No Limit“, „What is Love?“, „Chci zas v tobě spát“ nebo „Karviná“ od Yo Yo Bandu. 

Tak přesně tohle si připomeneme během prvního utkání v roce 2023, kdy Kladno hostí v rámci 34. kola extraligy Plzeň. Rytíři nastoupí ve zmíněné speciální sadě - stejně jako v sezoně 1992/93, která se konala právě před připomínanými 30 lety. Kladno se tehdy těšilo z výkonů mnoha talentovaných mladíků, mezi kterými byl třeba nejproduktivnější hráč týmu Martin Procházka, jeho hokejové dvojče Pavel Patera, nebo další hvězdy jako Vejvoda, Kameš, Eichenmann, Gardoň, Zajíc, Kruliš, Veber, Kaberle, Ton, Eliáš, Kohn či současný trenér A-týmu Miroslav Mach.

Extraliga byla často o pořádných tvrďácích, rvačkách, ale i nádherném kombinačním hokeji plném gólů. Kladno se tehdy pod vedením trenérů Eduarda Nováka, Otakara Vejvody staršího a Zdeňka Müllera dostalo do čtvrtfinále ligy, kde vypadlo s Vítkovicemi 2:3 na zápasy.

Konec hokejové sezony pochopitelně uzavřelo mistrovství světa. To se konalo v německém Dortmundu a Mnichově a Češi (poprvé bez slovenských hráčů v týmu) získali bronzové medaile. I Kladno tam zanechalo stopu - bronzovou medaili si na krk pověsil třeba Miloslav Hořava starší, Drahomír Kadlec a Zdeněk Orct. Ani jeden ze zmíněných hráčů, kteří prošli kladenskou kabinou, však tehdy za tým Poldi nehrál.

Podrobnosti o dresech, ve kterých A-tým nastoupí 3. ledna:

Dresy, ve kterých Rytíři nastoupí, jsou vyrobeny z velmi podobného (ne však identického) materiálu, ve kterém se hrálo v 90. letech. Logo Poldi je detailně vyšité (originální dresy byly tehdy jen potištěné) a stejně tak je tomu i u čísel na zádech. Dresy jsou tak mnohem hodnotnější a propracovanější – kopírují některé prvky současných trendů ruku v ruce s retro stylem.

Povedené repliky do těch nejmenších detailů připravila společnost Atletico, dlouholetý partner kladenského klubu a výrobce jeho dresů. Kompletní sada, ve které Rytíři nastoupí, bude dostupná fanouškům v aukci na webu SportovníAukce.cz ihned po skončení utkání s Plzní. Výtěžek poputuje na konto klubové nadace Knights Foundation.

Speciální kolekce ve fanshopu už před Vánoci:

Fanshop Rytíři Kladno nabízí ve speciální limitované kolekci Poldi k tomuto utkání dresy, trička, puky a šály v jednotném designu, který odpovídá začátku 90. let. Pokud budeme konkrétní, v nabídce jsou dresy pro fanoušky (které jsou odlišné od těch zápasových – jiné provedení nášivky na hrudi, čísla na zádech nejsou našitá) čítající limitované množství 168 kusů. 

Každý dres má uvnitř našitou svoji jedinečnou etiketu se sériovým číslem ve formátu 1/168. Oproti původnímu originálu, který byl pouze natištěný, má dres logo Poldinky vyšité, což nabývá na estetičnosti. Trička jsou ve zcela novém designu, který taktéž zohledňuje motiv tehdy nadčasového prvku blesku a určitě udělá radost všem, kteří mají paní Poldi stále v srdci. Pro sběratele je pak v nabídce puk, jenž na zadní straně odkazuje k utkání (3.1.2023, Kladno - Plzeň). A posledním kouskem z této edice je šála, která znázorňuje jak historii, tak současnost klubu a nesmí chybět u žádného fanouška.

INSTAGRAM FEED

#kladynko SLEDOVAT NA INSTAGRAMU